Zaplanowanie menu tuż przed świętami to nie lada wyzwanie. Chcemy, żeby święta były niepowtarzalne, magiczne, jedyne w swoim rodzaju. Jednak po ułożeniu jadłospisu pojawia się pytanie, jak nakryć stół wigilijny, żeby był zarazem elegancki i stylowy. Po pierwsze trzeba zacząć od wyboru odpowiednich dodatków, bo to one zrobią całą robotę.
Obrus
Najbardziej ze świętami kojarzy się biały, klasyczny obrus, ale czas najwyższy przełamać tę tradycję barwnym akcentem. Do wyboru mamy wiele wzorów i kolorów, które równie dobrze będą wyglądały podczas świąt. W tym sezonie najmodniejsza jest czerwona krata, która będzie pasowała niemal do każdego wystroju. Bardziej klasyczna wersja, to propozycja białego obrusu połączonego ze złotymi akcentami: srebrnymi lub złotymi śnieżynkami czy choinkami. Obydwa rozwiązania są strzałem w "10"!
Bieżniki
Oprócz obrusu warto postawić na elegancki bieżnik. Do jasnego obrusu najlepiej będą pasowały ciemniejsze, bardziej wyraziste odcienie bieżników. Możesz zdecydować się również na podkładki pod talerze w świątecznym stylu.
Świece
Świece ustawione na świątecznym stole wprowadzą do wnętrza nastrój i atmosferę. Jako dodatek można zdecydować się na elegancki świecznik oraz lampion, który ostatnio jest totalnym hitem. Niecodzienną dekoracją może być też świecąca gwiazdka, choinka czy renifer.
Zastawa obiadowa
Elegancka zastawa obiadowa jest dopełnieniem wystroju stołu. Naczynia zebrane z różnych kompletów nie prezentują się dobrze, warto zainwestować, ponieważ taka zastawa posłuży nam z pewnością przez kilka lat.
Śliczne inspiracje :)
OdpowiedzUsuń